Op deze pagina staan de actuele nieuwsberichten van dit seizoen. Nieuwsberichten van voorgaande seizoenen vindt u onder het menu-item Informatie.

Heeft u een nieuwtje? Mail dit dan naar biljartfederatie@hotmail.com.

Nieuws 14 mei 2023

Zaterdag 13 mei is de finale gespeeld van het Open PK Libre toernooi in de Willisstee. De nieuwe opzet bestond uit een knok-out systeem van kwartfinale tot aan finale en strijd om de 3e en 4e plaats. In de categorie 1+2 ster wist ‘buitenstaander’ Manolis Nikolidakes (speler van RBCA) de titel te pakken. In de finale won hij van Hans Bak. De derde plek behaalde Yoeri Veeken. Bij de categorie 3+4+5 ster pakte Henk Doornekamp de titel door in de finale te winnen van Sander Pater. Ray Kramer behaalde de derde plek. Lees voor een uitgebreid verslag het krantartikel.

Nieuws 10 mei 2023

Maandag 8 mei troffen de Winter- en Voorjaarskampioenen van Biljartfederatie De Ronde Venen elkaar voor een wedstrijd om het algemeen kampioenschap. De wedstrijd vond plaats in Biljartcafé De Merel in Vinkeveen, daar waar ook in december de barrage voor het winterkampioenschap had plaatsgevonden. Toen had Cens Bar Adelhof 1 geklopt op moyenne percentage nadat ze in punten gelijk waren geëindigd. Aangezien Bar Adelhof 2 eind april beslag had weten te leggen op het voorjaarskampioenschap kreeg het tweede team van Bar Adelhof dus de kans om revanche te nemen namens de club. Beide teams verkeerden de laatste weken van de competitie in een uitstekende vorm, dat beloofde dus een spannende strijd te worden. Mede door aanwezigheid van supporters was het gezellig druk in de Merel.

Voor de eerste partij trad namens Cens Arjan Gortemulder aan tegen Yoeri Veeken van Bar Adelhof 2. De mannen gingen stroef van start want na elf beurten stond het 8 tegen 2 voor Arjan. Maar vanaf dat moment steeg het niveau. Met een mooie serie van 11 nam Yoeri de leiding in de partij en sloeg meteen een gaatje. Maar Arjan gaf zich niet gewonnen en kwam met een serie van 6 weer terug in de partij. In de beurt 28 bracht Arjan het verschil terug tot slechts één punt, maar met series van 5 en 6 was het uiteindelijk Yoeri die aan het langste eind trok. Hij won met 41 caramboles in 30 beurten tegen 31 caramboles van Arjan. Tussenstand 12-8 voor Adelhof 2.

In de tweede partij kwamen Evert Driehuis (Cens) en Hans Bak (Bar Adelhof 2) aan tafel. Beide heren stegen boven zichzelf uit en maakten er een boeiend duel van. Hans moest er 50 maken en Evert 38. Met een uitstekende serie van 12 in beurt 14 leek Evert op een snelle winst af te streven, maar Hans gaf niet op en antwoordde met beurten van 3 en 7. Maar Evert ging sterk door en moest na beurt 20 nog slechts twee caramboles maken, waar Hans nog twaalf caramboles te gaan had. Maar toch was het Hans die met series van 4 en 8 de partij als eerste uitmaakte in slechts 22 beurten. Ondanks de spanning wist Evert in de na-beurt de twee resterende caramboles te maken. Vanwege deze remise was er nog van alles mogelijk in de resterende twee partijen. Tussenstand 23-19 voor Adelhof 2.

Maar 1 punt verschil

In de derde partij kwamen twee spelers tegenover elkaar te staan die de laatste weken weinig steken hadden laten vallen. Sander Pater namens Cens en Robert Daalhuizen namens Bar Adelhof 2. Beide heren behaalden dit seizoen ook al een driebandentitel, dus beloofde het een mooie partij te worden, mede omdat beiden met 53 een gelijk aantal caramboles moesten maken. Robert leek merkbaar last van de spanning te hebben, maar later speelde dat ook bij Sander parten. Na 19 beurten was de stand 20-19 voor Sander, dus spannend was het zeker. In de volgende beurt wist Sander een serie van 9 te maken en pakte hij een voorsprong die hij vast wist te houden. De laatste punten waren moeizaam, maar na 36 beurten speelde Sander de partij uit, met nog zeven caramboles te gaan voor Robert. Hij wist met een serie van 5 toch nog 9 wedstrijdpunten binnen te slepen in de na-beurt. Tussenstand 32-31 voor Adelhof 2.

Het slotakkoord was aan kopmannen John Oldersma (Cens) en Jim van Zwieten (Bar Adelhof 2). Jim moest er op basis van zijn hogere moyenne 80 maken en John 53. Jim ging solide van start en stond na 11 beurten al op 43 caramboles, terwijl John zijn dag niet had en nog op 5 caramboles stond. Geen vuiltje aan de lucht dus voor Jim, die in beurt 15 met een fraaie serie van 15 John al op een grote achterstand van 55 punten had gezet. In beurt 24 maakte Jim het met een serie van 8 uit.

Zodoende is Bar Adelhof 2 de algemeen kampioen van het seizoen 2022-2023 door Cens met 44-33 te kloppen, en kon teamleider Hans Bak de wisselbokaal trots omhoog houden.

Het seizoen zit er wat de competitie betreft op, maar het slotstuk van het seizoen is aanstaande zaterdag 13 mei. Want dan worden in café Stee-Inn in de Willisstee te Wilnis de finales gespeeld van de open persoonlijke kampioenschappen. Dus komt allen kijken!

Nieuws 26 april 2023

Na de 45-28 winst op maandag 24 april is Bar Adelhof 2 definitief voorjaarskampioen geworden. Door de 45 behaalde winstpunten is Bar Adelhof 2 niet meer in te halen door de directe concurrent De Merel/Richard’s 3 die hun laatste wedstrijd op woensdag 26 april spelen tegen en bij Cens. Het bestuur feliciteert Bar Adelhof 2 met deze verdiende titel. Op 8 mei wordt de wedstrijd om het Algemeen Kampioenschap tegen de winterkampioen Cens gespeeld in café De Merel.

Nieuws 22 april 2023

Op 19 april is Gerrit Schuurman overleden. Hij was jarenlang deelnemer aan de competitie en PK’s. Zijn zoons Bernhard en Anthony zijn ook actief (geweest) als spelers. Op dinsdagavond 25 april kan in de Aula De Ronde Venen, Ringdijk 4 te Wilnis van 19:00 tot 20:30 uur afscheid genomen worden. De uitvaart zal op woensdag 26 april in besloten kring plaatsvinden. We wensen de familie en kennissen heel veel sterkte toe.

Nieuws 18 april 2023

Op zondag 16 april is de voorronde van het Open PK Libre op 4 verschillende locaties afgewerkt. In zowel de categorie 1+2 ster als de categorie 3+4+5 ster waren 16 deelnemers actief, verdeeld over 4 poules. Van elke poule gaan de beste 2 spelers door naar de finale die op zaterdag 13 mei gespeeld zal worden in de Willisstee met aansluitend een ‘einde-seizoens-feest’. De eindstand van elke poule werd bepaald op basis van de meeste wedstrijdpunten volgens het Belgisch-punten-systeem. Bij een gelijk aantal punten zou het moyenne percentage de doorslag geven. Dat laatste was alleen noodzakelijk voor het bepalen van de eerste of tweede plaats in poule B 345 ster; het moyenne percentage van Piet Best was met 127% beter dan de  100% van Erik Spiering. Uitgebreide informatie over de resultaten is in te zien bij PK uitslagen.

De finalisten zullen persoonlijk geïnformeerd worden over de invulling van de finaledag.

1+2 ster
Nr Poule A Pnt Poule B Pnt Poule C Pnt Poule D Pnt
1 Yoeri Veeken 32 Roos Aarsman 31 Manolis Nikolidakes 36 Evert Driehuis 33
2 Nick van de Veerdonk 29 Caty Jansen 30 Hans Bak 32 Lucia Burger 30
3 Jan Koridon 28 Bart Dirks 29 Sjaak den Haan 29 Joost van Zuijlen 28
4 Jan de Jong 25 Bob van Kolck 25 Wim Berkelaar 23 Betty van der Mars 20
3+4+5 ster
Nr Poule A Pnt Poule B Pnt Poule C Pnt Poule D Pnt
1 Ray Kramer 36 Piet Best 32 Sander Pater 36 Jacques de Leeuw 36
2 Martijn van den Bos 32 Erik Spiering 32 Henk Doornekamp 31 Anne Beeker 28
3 Peter Stam 30 Richard van Kolck 27 John Vrielink 26 Chas Jans 27
4 Robert Daalhuizen 18 Dorus van der Meer 22 Walter van Kouwen 16 Bart Brouwer 19

Nieuws 30 maart 2023

Twee automatische herzieningen na 4 gespeelde wedstrijden:

Verhoging Paul Verbruggen (Veenland/Liquid Rubber, bondsnummer 100202) van 0,830 naar 0,944. Dat betekent dat hij in plaats van 31 nu 33 caramboles moet maken. Let op: dit heeft geleid tot verandering in speelvolgorde in het team.

Verhoging Rob de Jong (Stieva/De Biljartvrienden, bondsnummer 100208) van 0,922 naar 1,010. Dat betekent dat hij in plaats van 33 nu 35 caramboles moet maken. Dit heeft geen invloed op de speelvolgorde in dat team.

Nieuws 5 maart 2023

Twee automatische herzieningen na 4 gespeelde wedstrijden:

Verlaging Hans Peter van Tilburg (De Kromme Mijdrecht 2, bondsnummer 100166) van 0,780 naar 0,626. Dat betekent dat hij in plaats van 29 nu 27 caramboles moet maken. Dit heeft niet geleid tot verandering in speelvolgorde in het team.
Verhoging Wesley Buijing (Bar Adelhof 2, bondsnummer 100153) van 1,393 naar 1,877.
Dat betekent dat hij in plaats van 44 nu 59 caramboles moet maken.
Let op: dit heeft zowel geleid tot verandering in speelvolgorde in het team als tot correctiepunten vanwege de 20% regel.
In de wedstrijd tegen Cens op 6 februari 2023 heeft Wesley 5 punten in mindering gekregen en zijn tegenstander Evert Driehuis 5 punten extra erbij gekregen.
Ook in de wedstrijd tegen De Kromme Mijdrecht 1 heeft Wesley 5 punten in mindering gekregen. Zijn tegenstander Raymond Lannooy kreeg er 3 punten bij.

Nieuws 28 februari 2023

De beslissingswedstrijd op het winterkampioenschap tussen Cens en Bar Adelhof 1 is op maandag 27 februari in De Merel nipt in het voordeel van Cens beslist. Beide teams behaalden 40 wedstrijdpunten, vanwege het iets betere carambole percentage van Cens (93,5% tegen 92,9%) mag Cens zich nu officieel winterkampioen noemen en zal aan het eind van het seizoen om het algemeen kampioenschap strijden tegen de voorjaarskampioen. Namens Cens won Arjan Gortemulder van Henk de Vries en Sander Pater van Chas Jans. Edwin v/d Schaft had namens Bar Adelhof 1 gewonnen van Evert Driehuis, na 3 partijen was de stand 31-28 in het voordeel van Cens. Richard Schreurs van Bar Adelhof 1 had de uitdaging om met minimaal 3 wedstrijdpunten meer te winnen van John Oldersma om alsnog als winterkampioen uitgeroepen te worden. Dat lukte Richard, hij won met 12-9. John had de nabeurt en het leek er even op dat hij nog 1 carambole moest maken voor een beter carambole percentage. Hij maakte die ene carambole en de winst was binnen voor Cens. Achteraf heeft wedstrijdleider Piet Best een berekening gemaakt indien John die ene carambole niet zou hebben gemaakt; ook dan was Cens overwinnaar, maar lagen de percentages nog veel dichter bij elkaar (92,97% tegen 92,92%). Al met al een reuze spannende beslissingswedstrijd. Het bestuur feliciteert Cens met deze overwinning.

Nieuws 8 februari 2023

De inschrijving voor het Open PK libre is geopend, klik hieronder op de flyer om naar het inschrijfformulier te gaan.

Nieuws 22 januari 2023

Herziening speler
Biljartpoint heeft automatisch na 4 gespeelde wedstrijden het moyenne van Ton Verlaan, speler van DenB Diensten/De Springbok met bondsnummer 100168, herzien. Zijn moyenne is verhoogd van 1,250 naar 1,548 dat wil zeggen van 41 te maken caramboles naar 50 te maken caramboles. Vanwege de 20% regel zijn er 4 punten afgetrokken in zijn wedstrijd tegen Bert Fokker (speler van De Merel/Richard’s 1) en heeft Bert er 4 punten bijgekregen. De speelvolgorde in het team van DenB is ongewijzigd.
Nieuwe spelers
In het team van Stieva/De Biljartvrienden is Rob de Jong toegevoegd als nieuwe speler ter vervanging van Leo Schaap. Rob heeft moyenne 0,992 dat betekent 33 te maken caramboles.
In het team van Bar Adelhof 2 is Wesley Buijing toegevoegd met moyenne 1,393 wat betekent 44 te maken caramboles.
Wie is/wordt de werkelijke winterkampioen?
Wellicht is het u al opgevallen dat op Biljartpoint in de eindstand van de 1e competitiehelft een verschuiving heeft plaatsgevonden: Cens staat thans boven de tot winterkampioen uitgeroepen Bar Adelhof 1. Oorzaak hiervan is de automatische herziening van Henk de Vries, als nieuw bestempelde speler van Bar Adelhof 1, na 4 wedstrijden. Die 4e wedstrijd heeft hij in de 2e competitiehelft gespeeld, maar vanwege de zogenaamde 20% regel is zijn 1e wedstrijd in de 1e competitiehelft herzien en heeft Biljartpoint automatisch 4 wedstrijdpunten afgetrokken, waardoor Cens in de eindstand dus boven Bar Adelhof 1 kwam te staan. Deze situatie heeft het bestuur ook verrast. Tijdens een bestuursvergadering is er besloten om Bar Adelhof 1 en Cens een beslissingswedstrijd tegen elkaar te laten spelen om vast te stellen wie op 8 mei mag strijden tegen de voorjaarskampioen om het algemeen kampioenschap. Die wedstrijd zal in overleg met beide teamleiders gespeeld worden op maandag 27 februari of woensdag 1 maart aanstaande. Er wordt gespeeld met de huidige geldende moyennes.

Nieuws 5 januari 2023

De lijst met aangepaste moyennes en de te maken caramboles, die met ingang van de 2e helft van het seizoen gelden, kunt u downloaden vanaf pagina Herzieningen 2022-2023.

De overige nieuwsberichten van het seizoen 2022-2023 kunt u Nieuwsoverzicht 2022-2023 terugvinden.

Loading